Családi vállalkozások a generációváltás folyamatában

2020.02.17 14:42

A legtöbb családi vállalkozásnál előbb-utóbb elérkezik az az idő, amikor generációváltásra kerül a sor. Ebben az esetben a cégvezető általában valamely családtagjának szeretné továbbadni a vállalkozását, elsősorban gyermekének, viszont ez nem mindig történik zökkenőmentesen. Nézzük meg, milyen gondok merülhetnek fel a generációváltás kapcsán és mik lehetnek a megoldások!

A magyar kisvállalkozások jelentős hányadát családi vállalkozások adják. A legtöbb családi vállalkozás a kilencvenes években indult, így mostanában számos cég néz szembe az utódlás kérdésével.

Jellemző problémák generációváltásnál

A családi vállalkozásokra jellemző, hogy a kiöregedő cégvezető szeretné átruházni vállalkozását az utódjára. A problémák általában itt kezdődnek el. Előfordulhat ugyanis az a helyzet, hogy az utód nem szeretne a családi vállalkozásban dolgozni, mert ő más jövőképet képzelt el magának. Sok minden függ attól is, hogy otthon milyen szülői mintát látott, ugyanis ez nagyban befolyásolhatja a döntését. Sok esetben negatívan hathat rá az a tény, ha otthon azt látta, hogy szülei állandóan a családi vállalkozásban dolgoztak és a gyermekükre, tehát őrá kevés idő jutott. Ilyenkor elgondolkodik, hogy vajon tud-e azonosulni ezzel a szülői mintával.

Szintén gondot okozhat a vállalkozás átörökítésében az a tényező, hogy az alapító leszármazottai nem akarnak a vállalat tevékenységében aktívan részt venni, hiszen nem minden esetben egyezik az érdeklődési körük. Emellett még problémát okozhat az utódok elvándorlása külföldre, ami szintén megnehezíti a generációváltást. Ezekben az esetekben az utódlás kérdése bizonytalanná válik

Sok esetben nem az utód kiválasztása okozza a gondot, hanem a cégvezetés elengedése a legnagyobb kihívás a leköszönő vezető számára. A családi vállalkozás alapítói, tulajdonosai erősen kötődnek a céghez, így nehezen engedik ki a gyeplőt a kezükből. A korábbi vezető tudása és kapcsolati tőkéje a cég működéséhez továbbra is szükséges lehet, ám az operatív vezetést át kell tudnia adni az utódjának.

Mi lehet a megoldás?

Amennyiben az utód nem szeretne a családi vállalkozásban munkát vállalni, viszont a kiöregedő cégvezető már szeretné átadni a stafétát, nos, ilyenkor el kell gondolkodni azon a megoldáson is, hogy egy professzionális menedzsment kezébe adják át a vezetést. Ennél a megoldásnál sokszor előfordul, hogy a külsős vezetőnek tulajdonosi részesedést is a rendelkezésére bocsátanak, amely a hosszútávú motivációját és a vállalkozáshoz kötődő lojalitását erősíti. Egyelőre kevés családi vállalkozás teszi meg, hogy a vezetőségbe a családtagok mellé vagy helyére külső, családon kívüli szakértőt vonjon be, de ez az út a vállalkozás erősödését, fejlődését hozhatja.

A sikeres generációváltás meghozza a kívánt eredményeket

Ennek ellenpéldája az, amikor a cégvezető leszármazottai aktívan kiveszik a részüket és tovább viszik a családi vállalkozást, mert van bennük kellő motiváció és újítási vágy, ami sikeressé teheti a céget.  A siker azonban többtényezős, hiszen nem csak egy olyan utódra van szükség, aki a szakmát kitanulta és rátermett, elhivatott vezető, hanem egy olyan céltudatos cégvezetőre is, aki időben felkészül a cég átadására és el tudja engedni az irányítást. Ezek mellett a külső tényezők, mint a hazai és nemzetközi piaci viszonyok is meghatározóak ebben a folyamatban.

Ma Magyarországon mintegy 110 ezer olyan cég működik, ahol a tulajdonosok és ügyvezetők között apai, anyai vagy testvéri kapcsolat lelhető fel. Az MNB legfrissebb becslései szerint hazánkban a következő 5 évben mintegy 53 ezer vállalkozást érint a generációváltás kérdése. A családi vállalkozásban nagy lehetőségek rejlenek a magyar gazdaság számára, hiszen a motivációjuknak és a tulajdonosi szerkezetnek köszönhetően sokszor életképesebbnek és erősebbnek bizonyulnak versenytársaiknál.

Amennyiben a vállalkozásod generációváltás előtt áll és tájékozódni szeretnél ezzel kapcsolatban, illetve szakértői tanácsokra lenne szükséged, fordulj bizalommal a VINTER csapatához!

generaciovaltas