Gazdaságvédelmi akcióterv - Milyen kedvezményekre számíthatsz?

2020.05.27 10:03

Az állam a gazdaságvédelmi akcióterv keretében segít a bajba jutott cégeknek. Mintegy iránytűként összegyűjtöttük neked a legfontosabb intézkedéseket.

2020 márciusában világossá vált, hogy a COVID-19 világjárvány egészségügyi vonatkozásain túl egyértelműen súlyos gazdasági válságot okoz. Mivel a globális világgazdaság korábban soha nem látott mértékben épül a nemzetközi munkamegosztásra és transzkontinentális kereskedelemre, eddig nem tapasztalt folyamatok zajlanak, amelyek gazdasági hatása nehezen kiszámítható.

Bizonyos, hogy a válság kiemelten érint egyes szektorokat (turizmus, vendéglátás, légi közlekedés, rendezvényszervezés, sport és kultúra), de közvetetten a gazdaság egészét teszi próbára és jelentős átalakulást fog eredményezni. Ebben a helyzetben a kormány egy gazdaságvédelmi akciótervet dolgozott ki, ami a járvány által legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő cégeken túl az egész magyar gazdaság megmentésére irányul. Most összeszedtük egy csokorba a kormány legfontosabb és eddig meghozott gazdaságvédelmi intézkedéseit.

Gazdaságvédelmi akcióterv - Az intézkedések céljai a következőkben foglalhatók össze:

  • a vállalkozások adóterheinek és adminisztratív terheinek csökkentése;
  • a vállalkozás folytatása a megnehezedett körülmények között is;
  • a munkahelyek megtartása, esetleg azon az áron is, hogy csökkentik a munkaidőt (a munkaidő csökkentésével kapcsolatos bér állami kipótlására nem adókönnyítés vonatkozik).

Az intézkedések adócsökkentés, adókedvezmény, adminisztratív könnyítés, hitel és támogatás formájában járulnak hozzá a vállalkozások fennmaradásához.

 

Íme, a főbb pontok, amelyek vállalkozásodat segíthetik:

  • A kormány hitelmoratóriumot hirdetett, így a vállalkozások és magánszemélyek 2020.03.18-ig megkötött hiteleire vonatkozó tőke és kamat fizetésére vonatkozó kötelezettséget felfüggesztették 2020.12.31-ig.
  • A munkaadók védelmében vállalati likviditást segítő hitelgarancia- és tőkeprogramokat hirdettek, ezek a gazdasági visszaeséstől és a külföldi felvásárlásoktól is megvédhetik a magyar tulajdonú vállalatokat. A kedvező kamatozású vállalati hitelek összege csaknem 2000 milliárd forint, 500 milliárd forintos állami garanciavállalással. Elindult az NHP Hajrá program, amely keretében kereskedelmi bankok közvetítésével kedvező kamatozású beruházási és forgóeszköz hitel vehető igénybe.
  • A szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal csökken júliustól.
  • 1 % százalékponttal csökken a KIVA kulcsa 2021-től.
  • A turizmus támogatására az idegenforgalmi adót az év végéig felfüggesztik. Június végéig a SZÉP-kártya után a szociális hozzájárulási adó 4 százalékra csökken és megemelkedik az összeghatár is. Felújítási és fejlesztési programok is várhatók ezen a területen.
  • A munkák leállásának idejére a munkabért az állam 3 hónapig 70 százalékban átvállalja, de a kormány azt szeretné, ha a munkavállalók erre az időre is hasznos feladatokat végeznének a munkaadók érdekében.
  • A krízishelyzetben lévő vállalkozások négyhavi járulékkedvezményben részesülnek.
  • Többletforrásra számíthatnak a vírustól legjobban érintett, Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező ágazatok. Azaz az építőipar, a közlekedés, a logisztika, az idegenforgalom, a kreatív ipar, az egészségipar, és az élelmiszeripar fejlesztési támogatásokban, adócsökkentésben részesül, kedvező hiteleket és tőkeprogramokat kap.
  • A munkavállalóikat megtartó cégek számára a GINOP-2.1.8-20, VEKOP-1.2.6-20 kódszámú pályázatok keretében technológiafejlesztésre, fejlesztési és energiahatékonysági beruházásra, hatékonyság növelő intézkedésekre összesen 50 milliárd forintnyi forrás vált elérhetővé.
  • Az álláskeresők foglalkoztatására munkahelyteremtő bértámogatási program került meghirdetésre 80 milliárd forint értékben. A programban a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap tovább foglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól, a támogatás 6 hónapja alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak.
  • A veszélyhelyzeti időszak mulasztásai miatt az adózói minősítésben az adózókat nem érheti hátrány.
  • Felgyorsítják az áfa visszaigényléseket, normál adózók esetében 75 napról 30 napra, megbízható adózóknál 30 napról 20 napra.
  • Különleges fizetési könnyítések, részletfizetési, fizetéshalasztási és adómérséklési lehetőségek lépnek életbe, a nyomtatványok is egyszerűsödnek.
  • Az adóbevallási határidő szeptember 30-ra tolódik.
  • A gazdasági élet és a kormány közötti kommunikáció megkönnyítésére vállalkozói információs portál létesült a vali.ifka.hu honlapcímen.

 

Reméljük, hogy írásunkkal tudtunk Neked segíteni abban, hogy eligazodj a gazdaságvédelmi intézkedések között. Ez az írásunk összefoglaló, informatív jellegű, az intézkedésekről bővebben a kormany.hu oldalon és a Magyar Közlönyben találsz részletesebb információt.

Te is sokat tehetsz azért, hogy elősegítsed vállalkozásod életben maradását, új fejlődési pályára állását. A VINTER csapata szívesen segít neked, hogy megtaláld a vállalkozásod számára ideális megoldásokat, vedd igénybe ingyenes konzultációs lehetőségünket.

Ha szeretnéd új fejlődési pályára állítani a vállalkozásod, mi segítünk céljaid megvalósításában, a JUMPER csomagunk arra szolgál, hogy szakértői tanácsot kérj online felületen a problémák leküzdéséhez.

Kattints ide és nézd meg, mit kínál a JUMPER programunk!

 

gazdasagvedelmi akcioterv