Kiből lehet sikeres vállalkozó?

2019.08.26 19:53

Léteznek olyan emberek, akiknek az önállóság nagyfokú szabadságérzetet ad, és nem riadnak vissza az ehhez kapcsolódó felelősségtől és kockázattól. Ők a sikeres vállalkozók.

Vállalkozó szinte bárkiből lehet, de hogy kiből lesz a sikeres vállalkozó, ez már egy kicsit összetettebb kérdés. Nézzük át, melyek azok a főbb szempontok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, ha a sikeres vállalkozók titkát szeretnénk megfejteni.

Alkalmazott vagy vállalkozó?

Az embereket általában két csoportba tudjuk besorolni, amikor a munkavállalás szempontjából közelítjük meg a őket. Az egyik csoportba sorolhatók az alkalmazottak, ők vannak többségben.

A másik csoportban találjuk a farkasoknak is becézett vállalkozókat. Hogy miért nevezik őket farkasoknak? Nos, talán azért, mert úgy tudnak küzdeni, mint egy farkas, kitartóak és szívósak. Természetesen mindez igaz lehet egy alkalmazottra is, hiszen általában belőlük lesznek a farkasok. De vállalkozók legfontosabb tulajdonsága az, hogy szenvedéllyel közelítenek a munkához, szeretik azt, amit csinálnak. Jellemző rájuk, hogy nem félnek nagyot álmodni, megvan bennük a kockáztatásra való hajlam.

A fent említett tulajdonságok elegek lehetnek ahhoz, hogy valakiből vállalkozó váljon, de ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó is legyen, ez még nem elég.

Függ a sikeres vállalkozás a személyiségtípustól?

A vállalkozóvá válásban meghatározó szempont lehet a személyiségtípus is. Általánosságban elmondható, hogy az extrovertált személyiségű emberek között nagyobb számban találunk vállalkozókat, míg az introvertált típusú emberek többnyire az alkalmazotti tábort erősítik. Természetesen kivételek itt is akadnak bőven.

A vállalkozói magatartás tanulható és fejleszthető! Így lehet nagyon sikeres vállalkozó egy introvertált személyiségű emberből, és ennek a fordítottja is igaz lehet, azaz egy extrovertált vállalkozó is csődöt mondhat.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres vállalkozó legyél?

Most összegyűjtöttünk 10 javaslatot, hogy mely tulajdonságaidat erősítsed ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozásod! A sikeres vállalkozó legfőbb jellemzőit Bygrave kutatásai szerint gondoltuk végig.

1. Legyen jövőképed, tudd, hogy merre tart a vállalkozásod!

A sikeres vállalkozónak van egy víziója a vállalkozás jövőjéről és megvan benne az a képesség, hogy ezt valóra váltsa.

2. Határozottan, gyorsan hozz döntéseket!

A sikeres vállalkozó határozott a döntéshozatal területén, gyorsan hoz döntéseket, és ez a gyorsaság fontos szerepet játszik a sikerben.

3. Hajtsd végre, amit eldöntöttél!

Határozott tenni akarás jellemzi a sikeres vállalkozót, hogy a döntéseket végre is hajtsa.

4. Ne add fel!

A sikeres vállalkozó egyik titka a teljes elkötelezettség, melyet nem ad fel a nehézségek láttán.

5. Dolgozz, amennyit csak bírsz!

Önfeláldozás, megfeszített munka, sok esetben feláldozva akár családot, barátokat az üzlet érdekében. Ez nem hangzik túl jól, de tudnod kell, a sikeres vállalkozók egész nap folyamatosan dolgoznak.

6. A munkád legyen a szenvedélyed!

A sikeres vállalkozó megszállott a saját tevékenysége iránt, ami nagyon hatékonnyá teszi a termék értékesítése során.

7. Minden részletre figyelj oda!

A sikeres vállalkozó ügyel minden fontos részletre különösen az indulásnál és a növekedésnél.

8. Te irányítsad a sorsod!

A sikeres vállalkozót önállóság, függetlenség jellemzi, nem akar másoktól, egy munkáltatótól függeni, inkább saját kezében szereti tartani a sorsa irányítását.

9. Célod legyen a siker!

Sikerorientáltság, mely nem feltétlenül profit formájában jelenik meg, sok esetben a profit csupán mérőfoka a vállalkozás sikerének, nem pedig a vállalkozó végső célja.

10. Ne egyedül akarj mindent birtokolni és mindent vállalni!

Tulajdon-, hatalom- és döntésmegosztás: a vállalkozó képes arra, hogy a vállalkozás sikerében kulcsfontosságú személyekkel megossza tulajdonát, hatalmát és az ehhez tartozó döntési jogosítványokat.

Amennyiben vállalkozást indítanál vagy a már meglévő vállalkozásod szeretnéd fellendíteni, de valahol elakadtál, fordulj hozzánk bizalommal! A VINTER szakértői csapata segítségedre lesz.

sikeres vállalkozó