Nélkülözhetetlen vállalkozói képességek

2019.10.17 13:16

Egy cégvezetőnek szüksége van néhány olyan vállalkozói képességre, melyek megléte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy vállalkozásba kezdjen. Ezek a képességek nem mind velünk született képességek, viszont a jó hír az, hogy a legtöbbjük tanulható vagy fejleszthető.

Ahhoz, hogy valaki elindítson egy vállalkozást és azt sikerre vigye, elengedhetetlen az önbizalom és sikerbe vetett hit. Az a fajta egészséges önbizalom segít csak, amellyel az éveken által végzett munka során leküzdött nehézségek vérteznek fel minket. A lelkesedés önmagában még nem elég a sikerhez, az önhittség pedig megbosszulja magát.

Képességek, amelyek sikerre vezetik a vállalkozót:

  • Kezdeményezés: Már az induláshoz is nélkülözhetetlen, mert általában komoly döntéseket kell meghozni a kezdetekkor. Belevágni a bizonytalanba, feladva a biztos megélhetést.
  • Bizonytalanság és kudarc tűrése: Lehet bármilyen jó vállalkozó valaki, ha nincs szerencséje vagy a külső körülmények ellene játszanak, könnyen megbukhat. A cégvezetőknek sokszor borotvaélen kell táncolniuk, amelynek az elviselése komoly próbatételt jelent.
  • Kockázatvállalás: A cégtulajdonos vezetőnél lényeges az állandó bizonytalanság elviselése és nyitottság a kockázatvállalásra. Ez persze nem történhet fölöslegesen, a tudatos kockázatviselés átgondoltan történik és nem minden mindegy alapon.
  • Kreativitás: Nemcsak a termék és szolgáltatásfejlesztés során hasznos, de a nehéz helyzetek kivédése és a nagy lehetőségek kihasználása is kíván némi leleményt. Versenyelőnyt jelenthet a piacon a másként gondolkodás, a probléma alternatív megközelítése is.
  • Magabiztosság: Az ügyfelek és kollégák előtt nem szabad bizonytalannak mutatkozni, az önbizalmunk valódi kell, legyen, amelyet a megszerzett tudás és tapasztalat táplál.
  • Optimizmus: A jó cégvezető alapvetően optimista. Nem panaszkodik, nem kesereg a nehézségeken, hanem értékeli az előnyöket és a fejlődésre koncentrál. Csak optimista hozzáállással lehet rávenni a beosztottakat arra, hogy a maximumot hozzák ki magukból.
  • Extrovertáció: A vállalkozó megragad minden alkalmat arra, hogy bővítse kapcsolatrendszerét. Elmegy szakmai rendezvényekre, fogadásokra, a kiemelt ügyfelekkel rendszeresen tartja a kapcsolatot. Ez általában egy introvertált vezetőnek nehezebben megy, mint egy extrovertáltnak.

Tanulható szakmai képességek:

  • vezetői képességek: döntések meghozatala, feladatok delegálása, csapatmunka, probléma megoldás, emberekkel való bánásmód
  • marketing képességek: piaci ismeretek, termék és szolgáltatás ismerete, célcsoportok és motivációk ismerete, perspektivikus gondolkodásmód, marketing eszközök ismerete, informatikai ismeretek, kreativitás, partnerhálózat bővítése
  • pénzügyi képességek: pénzügyi ismeretek, matematika, szabályozási háttér ismerete, pénzügyi tervezés, tranzakciók bonyolítása, finanszírozás biztosítása
  • működési, technikai képességek: szakmai ismeretek, adminisztráció, logisztika, humán erőforrás szervezése, műszaki ismeretek, ingatlan üzemeltetés, beszerzések bonyolítása.

Ezek jobbára tanulható képességek, tehát elsajátíthatók az oktatási intézményekben. A munkahelyi rutin pontosan ezeket a kompetenciákat bővíti folyamatosan, így sokat számít a szakmai tapasztalat az adott területen, ágazatban.

Kíváncsi vagy, hogy megfelelő tulajdonságokkal, képességekkel rendelkezel-e ahhoz, hogy vállald a vállalkozói élet és az üzleti világ kihívásait? Töltsd ki tesztünket és meglátod!

vallalkozoi kepessegek