Pozitív fókusz a vállalkozásod újratervezéséhez

2020.05.28 15:31

A vállalkozásod újratervezése a te szemléletváltásoddal kezdődik!

Kezdd magadon a váltást mentális áthangolódással!

Üzleti környezetünkben azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozók mintha lassan túljutnának a COVID okozta első sokkon, és a negatív helyzetleíró mondatokat egyre gyakrabban tarkítják vagy váltják fel az újratervezés pozitívra hangolt gondolatai. Meggyőződésünk, hogy azok a vállalkozók esélyesek a hirtelen a nyakunkba zúdult COVID-válság elkerülésére vagy az új üzleti körülményekhez való gyors alkalmazkodásra, akik eleve erős vagy megerősített önbizalom birtokában képesek a gyors mentális áthangolódásra, a gondolkodási minták átállítására.

 Az áthangolódás nem ördöngösség, de elhatározást és kitartást igényel!

 

1. Állítsd pozitívra a figyelmed fókuszát!

Mint minden általánosítás, ez is döcög, de azért vitathatatlan, hogy a magyarokra eléggé jellemző a negatív beállítódás. Nemcsak a nemzeti "Himnusz"-unk példázza hajlamunkat az áldozati szerepre, a depresszívitásra, a hétköznapi szófordulatainkba is visszaköszönnek az eleve lemondás, a kishitűség, a passzivitás állandósult kifejezései. Az "úgy sem sikerül", a "másoknak áll a zászló", a "miért éppen nekünk lenne ekkora szerencsénk" kishitűségi szótárt mindenki tovább tudja folytatni. Ezek az elménkben élő negatív panelek blokkolják az aktivitást, mert éppen a cselekvéshez szükséges hitet, motivációt sorvasztják el. Érdemes legalább próbát tenni, és kijelölni egy határozott időtávot, ami alatt tudatos figyelemmel elhagyod a negatív szövegeket! Ha következetes leszel:csökkenni fog a passzivitásod és nő a proaktivitásod, amire a jelenlegi helyzetben elengedhetetlen szükség van a vállalkozásod újratervezéséhez! Egy próbát megér!

 

2. Merj gyors döntéseket hozni! 

Ugye a "Ej, ráérünk arra még..." verssor ismerősen cseng a füledben? Sok vállalkozó sokszor halogatja a döntéseket megfontoltságra hivatkozva. Mi sem a meggondolatlan döntésekre inspirálunk, de hisszük, hogy a döntések időzítése a siker egyik fontos záloga. Ha hiányzik a jó időben történő bátor döntés, elvész a kezdeményezés lehetősége, marad az elszenvedés nyűge, baja, pedig a passzivitás lefelehúzó spirál.

 

3. Válts versengés üzemmódból együttműködésekre!

A COVID alatt határozottan érzékelhető, az "egy hajóban evezünk" hangulat. (Vagy csak mi érezzük úgy, hogy toleránsabbak, megértőbbek vagyunk egymás iránt?) Érdemes átvinni ezt az attitűdöt az üzleti kapcsolatokra is! Túlságosan belénk verték, hogy a piac farkastörvényekkel működik. Pedig volt egyszer egy polgári világ, amelyben az egymás tenyérébe csapás, az adott szó akár írott szerződéseket is helyettesített. Idealizmus azt gondolni, hogy kialakulhat  a jelenleginél transzperensebb, humánusabb üzleti világ, amelyben megtanulunk bízni a közös  érdekekben, a sandságok nélküli együttműködésekben? Sokan sokszor mondják, hogy a COVID után nem lesz már ugyanolyan a világ, mint előtte volt. Mivel akár tudjuk, akár nem vesszük észre: a világot átszövi az interdependencia, függünk egymástól. Rajtunk áll, hogyan használjuk a kölcsönös függéseket!

 

4. Az újrakezdés csak akkor lesz eredményes, ha az alkalmazkodó készséged fejleszteni tudod!

Érdemes megvizsgálni őszintén, hogy állsz az adaptivitással, mennyire tudsz alkalmazkodni emberekhez, új szituációkhoz, új működési módok elfogadásához! Az utóbb évek egyre gyorsuló üzleti pörgése nem éppen a pozitív alkalmazkodásokat támogatta. Ám vannak a COVID időszaknak pozitív példái: gyorsan átállt az üzleti világ nagyobbik része a home office-ra. Úton vagyunk a digitális transzformáció el-és befogadásában, tenyerünkben az online világ!

 

5. A figyelem áthangolás sikeressége kulcskérés!

Gyors tempóban rohanta le a világot a COVID, és ha mi, magyarok gyorsaságban nem is voltunk vírus-versenyképesek, azért van okunk  némi büszkeségre. Gyorsan váltottunk, ahol kellett és lehetett, de most fontos az éber figyelem, hogy az eredményeket elemezni tudjuk, meg tudjuk tartani, tovább tudjunk lépni. Lépj tovább!

 

Sok sikert a COVID utáni újratervezéshez!

Ha a továbblépéshez, a vállalkozásod újratervezéséhez segítségre, együttgondolkodásra van szükséged, keress minket!

Legjobb választás számodra a JUMPER csomagunk, mely a változásmenedzsmenthez nyújt együttműködő segítséget! Kattints ide, nézd meg JUMPER csomagunkat: kiugrás a válságból!

Ha csak kérdezni akarsz, regisztrálj, és a Clever-csomagnál írd be a kérdésed. Válaszounk.

Ha úgy gondolod, mielőtt elköteleznéd magad a vinter.hu programja iránt, szeretnéd velünk átbeszélni a vállalkozásoddal kapcsolatban felmerült fő problémát, akkor szívesen fogadjuk hívásodat: 

INGYENES VILLÁMKONZULTÁCIÓ a 06-30/226-7595 telefonszámon!