Új kihívások, újragondolt kisvállalkozások!

2022.03.17 16:07

A COVID után itt a magas infláció réme, a félelem az értékesítési nehézségektől. Ha kisvállalkozásod van, érdemes újragondolni a helyzeted!

Mellbe vágó tény, hogy Magyarországon nem egyszerűen magas a kkv-k száma, hanem nagyon magas! A legutóbbi Eurostat adatok szerint 94,1%!!! Amikor a Covid pandémia a magyar gazdasági szőnyeg jelentős részét kilyuggadta, elsősorban a kkv-kat sorozta meg! Persze teljes  ágazatok, nagyvállalatok is beleremegtek a váratlanul és gyorsan kibontakozó gazdasági krízisbe, de evidencia, hogy  minél kisebb és minél fiatalabb egy vállalkozás, annál súlyosabb hatással nyomul rá a válság.

A COVID világméterekben is jelentősen megtépázta a gazdaságokat. Becslések szerint Afrikában, Európában s az USÁ-ban a munkaerő minimum egyharmada kitett a válság következtében bekövetkezett jövedelemcsökkenésnek vagy elbocsájtásoknak. A munkahelyek elvesztése aránytalanul érinti az alacsonyabb fizetésből élőket és a kisvállalkozásokat. (Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet elemzése). Ezek a rétegek, csoportok nem rendelkeznek pénzügyi tartalékokkal. Európában a felsőfokú végzettség nélküliek munkája kétszer olyan veszélyeztett, mint az egyetemi végzettséggel rendelkezőké.

És most itt az új rém, az emelkedő inflációval kell farkas szemet néznünk!

Ha kivállalkozásod van, te is a legkitettebbek csoportjába tartozol. Ugyan nem megváltó vigasz, hogy sok sorstársad  van, de az önhibáztatást és a külső bűnbakkeresés folyamatát egyaránt megakaszthatja. Fontos tudnod, nem vagy egyedül, nem te csináltad rosszul, vagy nem csak te csináltad rosszul, a krízisben benne van nyakig a COVID. Tudatosítsd ezt, és erősítsd meg az önbizalmad!

Miben bízhatsz, mit tehetsz?

Vitathatatlan, hogy leginkább egy átfogó, átlátható és kiszámítható, többlépcsős kormányzati segítség lenne a hatásos nyugtató! E tekintetben várakozó álláspontunk lehet, de addig is a legfontosabb, hogy számolj! Mennyi pénzügyi tartalékod van, mire és meddig elég? Mely területeken tudsz még takarékoskodni? Milyen hitelek állnak rendelkezésedre, milyen konstrukcióban? Mire fordítod?  Hogyan ütemezed? Meddig lesz elég? Azt gondolod, ezt teszi minden kisvállalkozó? Lehet, hogy tévedsz! A csodavárás és a depresszió végletei között kevesebben számolnak a realitásoknak megfelelően, mint gondolád.

A céged fennmaradásához használd a saját intellektuális tőkéd! Most kell igazán mozgosítanod valamennyi elemét!

Hogy miből is áll össze a te intellektuális tőkéd? A tudásod, a vállalkozásod működésének folyamatismerete és a kapcsolati tőkéd együttese adja az intellektuális tőkéd erejét. Erőforrásként tekints magadra! Határozd el, hogy növeled a tudásod, a komptenciáidat! Éppen most? - kérdezheted. Lehet, hogy te kivétel vagy, de kkv- tanácsadói tapasztalataink szerint a kisvállalkozók túlnyomó többségének alig van ideje tudásszerzésre, mert szinte minden szerepet ők játszanak el a vállalkozásuk mini színpadán. A válság, a krízis, a fennmaradás vágya, kényszere ki kell mozdítson a komfortzónádból!

  • Az első sokkon túl a válság tartós kivédése megköveteli a vállalkozás céljainak újbóli azonosítását, ha kell a módosítását. Elcsépelt szöveg ugyan, de igaz, hogy kapitány cél nélkül, a hajó kapitány nélkül sodródó elem a tengeren. Mondhatod, hogy most nincs idő a célok módosítására. Kell, hogy legyen! A célokat és a kereteket mindig tisztán kell látnod!
  • Gondold át a termékportfoliód! Mely termékektől kell megválnod? Van-e olyan terméked, ami beveztésre vár? Csak a forrás hiányzik?
  • Átalakult az üzleti tér is a válság hónapjaiban. Újra kell monitorozni a piacod! Tudod-e, hogyan hatott a válság a versenytársaidra?  Szerezz minél több információt!
  • És igen, most kell új tudások, új módszerek, új kapcsolatok felé fordulni! Most!

A legfontosabb és tartós eredményeket ígérő tevékenység a tudásnövelés és ehhez kapcsolódva az innovativitás fokozása a vállalkozásod valamennyi szintjén.

A folyamattervezés segíti a működési feleslegek leépítését, az úgynevezett lean, azaz karcsúsított megoldások keresését. Ez jelenthet anyaggal, eszközökkel, energiával, hellyel és idővel való takarékoskodást. A folyamattervezés kiváló eszköze a digitalizáció, de azt már csak a megfelelően megújított folyamatokra célszerű alkalmazni. (Ne töltsük át a régi bort új palackba!) A bizalomépítés a munkaadók és munkavállalók között pedig a szükséges olajozás a gördülékeny folyamatok érdekében. https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-velemeny/hogyan-elheti-tul-a-valsagot-a-kkv-szektor-2-2152269/

 

A Vinter (www.vinter.hu) olyan eszközöket nyújt a kisvállalkozások vezetőinek, amelyek hozzájárulnak a problémák és célok pontosításához, a tudásnöveléshez, a vállalkozás folyamatainak pontos ismeretéhez és a folyamattervezés eredményességéhez. Mindezt digitális megoldással kínáljuk.

Regisztrálj a www.vinter.hu-n! A POWER csomag neked készült. Otthon, amikor időd van, megkezdhetjük a közös munkát egy internet alapú felületen. Kérdéseket találsz, amelyekre vagy csípőből válaszolsz, vagy fontolgatva. Ha szükséges, mentori segítséget kérhetsz tőlünk!

A kérdéseink segítenek árnyalt képet készíteni a vállalkozásod problémás területeiről épp úgy, mint a fejlődési lehetőségeidről!

A megoldásokhoz eszközöket ajánlunk a figyelmedbe.

Várunk, regisztrálj, kérdezz!