Vállalkozás indítása

2019.09.05 13:41

Egy vállalkozás indítása mindig rengeteg kérdést vett fel. Még mielőtt elhamarkodott döntéseket hoznál, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket!

Egy vállalkozás indítása mindig rengeteg kérdést vett fel. Ha a vállalkozásindítás mellett döntesz, akkor érdemes mérlegelned és átgondolnod néhány fontos dolgot. Tisztában kell lenned azzal, hogy mik a legfontosabb lépések és min múlhat a vállalkozás sikere. Fontos, hogy tervezetten, egy előre átgondolt koncepció mentén tedd meg az első lépéseket. Még mielőtt elhamarkodott döntéseket hoznál, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket!

Érdemes vállalkoznod?

Még mielőtt megalapítod a vállalkozást, mérd fel a megcélzott piacot. Van igény a szolgáltatásodra, termékedre? Kik lesznek a vásárlóid? Kik és milyen erősek a versenytársak? Gondold át, hogy kinek és mit fogsz eladni, hogyan fogod hallatni és láttatni magad.

Fontos a pénzügyi tervezés. Mekkora várható bevétellel számolhatsz és mennyi lesz a kiadásod? Ezáltal kapsz majd egy reális képet arról, hogy megéri-e foglalkoznod azzal, amit elterveztél. Mérd fel a várható kockázatot!

Tanácsos kiválasztanod a számodra legkedvezőbb adózási formát is. Ezek a legelső lépések, amelyekhez nem árt hozzáértők segítségét is igénybe venned, akár szakértői konzultációk keretében.

Vállalkozás indítása, de mikor?

Vállalkozást akkor érdemes indítanod, ha úgy érzed, hogy jó vagy a saját szakmádban és tele vagy jobbnál jobb ötletekkel, amelyeket nem félsz megvalósítani. Mivel a vállalkozás indítása kockázattal jár és az első időszak általában anyagilag megterhelő, célszerű tudatosan készülnöd és tartalékot képezned a kezdeti anyagi nehézségek áthidalására. Vállalkozás indítására jó alkalom lehet egy elkerülhetetlen munkahelyváltás vagy egy új élethelyzethez való alkalmazkodás időszaka. Vigyázz arra, hogy egy nehéz magánéleti időszak nem kedvez a vállalkozás beindításának!

Mi kell a vállalkozás indításához?

A vállalkozás indításához a szaktudás (egyes tevékenységekhez szakképesítés) mellett üzleti és marketing ismeretekre van szükséged. Ha ezek mindegyikével nem rendelkezel, mérlegeld, hogy társulj-e és másokat is bevonj a cégbe. Amennyiben beosztottjaid is lesznek, munkaszervezési és vezetői feladatok is hárulnak rád. Szükséges átlátnod a vállalkozás működését és az adminisztratív feladatokat. 

Nagyon fontos, hogy rendelkezz megfelelő anyagi forrással az induláshoz és működéshez, ez tevékenységtől függően eltérő nagyságrendet jelenthet. Ne számíts banki hitelre a kezdeti időszakban, a pénzintézetek az induló vállalkozásokat nem szívesen finanszírozzák.

Bizonyos tevékenységek esetén a cégbírósági és adóhatási ügyintézésen túl, a helyi közigazgatási szervek működési engedélyére és szakhatósági engedélyekre is szükséged lehet. Amennyiben a feltételek adottak, elindíthatod a vállalkozás létrehozásának adminisztratív folyamatát, ebben szakemberek segítségét is érdemes igénybe venned.

Kikre lesz szükséged a vállalkozás indításához?

Mindenképpen keress fel egy könyvelőt, aki vállalja a vállalkozás könyvelését, valamint tanácsot ad a vállalkozás adózása és kötelező adminisztrációja kapcsán.

Ha céget alapítasz, és nem egyénileg akarsz vállalkozni, szükséged lesz egy ügyvédre is az alapító okirat elkészítéséhez, és ellenjegyzéséhez.

Érdemes felkeresned egy adótanácsadót is, aki segíteni tud neked abban, hogy a számodra megfelelő vállalkozási formát és adózást válaszd.

Vállalkozásod tevékenységének jellege igényelhet további szakmai segítséget, leggyakrabban marketing, üzleti és pénzügyi tanácsadásra lehet szükséged, de biztosítás, munka- és tűzvédelem, foglalkozás egészségügyi szolgáltatásokat is érdemes igénybe venni.

Egyéni vállalkozás vagy cégalapítás?

Ez egy nagyon összetett kérdés. Itt elsősorban azt kell átgondolnod, hogy milyen árbevétellel számolhatsz, mekkorák lesznek a várható költségek, milyen vállalkozási forma és adózási mód a legkedvezőbb a számodra.

Egyéni vállalkozás indítása akkor érdemes, ha nincsenek társaid, vagy egyelőre inkább csak munka mellett, másodállásban vállalkozol. Ha kezdetben nem számítasz túl nagy bevételre és vállalkozásod alacsony kockázatú, akkor az egyéni vállalkozás indítása szintén jó választás lehet. Fontos tudnod, hogy az egyéni vállalkozó személyes vagyonával felel a működése során esetlegesen keletkező károkért és tartozásokért. Az egyéni vállalkozás nagy előnye, hogy ebben a formában tevékenységed szüneteltethető, ha bármilyen céget alapítasz, erre nincs lehetőséged.

A gazdasági társaságok értelemszerűen alkalmat adnak arra, hogy másokkal közösen vállalkozz, így a terhek és a kockázatok megoszlanak. Egyes cégformák esetében a tulajdonosok nem felelnek saját vagyonukkal a cég kötelezettségeiért. A magas kockázatú vállalkozások esetében ez lényeges szempont. A cégek egyszerűen értékesíthetők, így társaidnak vagy harmadik félnek könnyen eladhatod tulajdonrészedet és kiszállhatsz a vállalkozásból.

Ha ezekkel tisztában vagy, könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik vállalkozási forma illik hozzád leginkább. Érdemes szakember segítségét igénybe venned, közép és hosszú távon tervezned a vállalkozási forma tekintetében.

Ha a vállalkozás indítása előtt a fontos kérdésekről tájékozódni szeretnél, és szakértői tanácsokra van szükséged, fordulj bizalommal a VINTER csapatához!

vallalkozas inditasa