Változásmenedzsmentre is szükséged lesz!

2020.06.15 11:18

Ha a te céged is érzi a válság szelét, ne habozz! Tudd meg, mit jelent a változásmenedzsment!

A válságból való kilábaláshoz nélkülözhetetlen a pénzügyi stabilitás helyreállítása, de nem elég! Újra kell gondolnod a vállalkozásod céljait,  üzletpolitikáját, működési területeit, erőforrásait!

A pénz a vállalkozások alfája és omegája, de nemcsak a piacon kell dolgozni érte, hanem magunkon is. Manapság mást sem hallani mikro-és kisvállalkozói körökben csak azt, hogy bizonytalanná válnak a megrendelések, már vissza is vontak megrendeléseket, áll le lassan a gazdaság, erősen megcsappantak a bevételek. A bevételért, mi több, a profitért vállalkozunk, eszünkben sincs tagadni, hogy a pénz a vállalkozás alfája és omegája! Ám fel kell készülni arra, hogy önmagában az elérhető támogatások (gazdaságélénkítő támogatások, pályázati források, hitelek) sok vállalkozás számára nélkülözhetetlen mentőövet jelentenek ugyan, de nem lesznek elegendőek a biztonságos jövőbeli, sikeres működéshez. Újra kell gondolni a vállalkozást A-tól Z-ig!

 

Kiindulás:

  • Annak felismerése, hogy a változások és velük együtt a változtatások elkerülhetetlenek! Egyszerűnek tűnik, de csak figyelj a környezetedben mozgó vállalkozókra! Erről beszélnek? Sokan közülük még mindig csak azt mantrázzák, hogy nem tudnak megbirkózni a pénzforrások elapadásával. Nem próbálnak proaktívan (előretekintően, aktívan) gondolkozni új stratégián, új üzleti modellen.
  • Beismerése annak, hogy nem holnap, hanem ma van szükség a változtatások elkezdésére! Ha elbizonytalanodunk, - márpedig ki ne bizonytalanodna el egy hirtelen lecsapó válság kellősközepén - természetes, hogy nehezebben döntünk. Mégis azt tanácsoljuk, köteleződj el a változtatás elindítása mellett, menedzseld a folyamatot!

 

Első lépés:

El kell dönteni, hogy a vállalkozásod vezetőjeként magad menedzseled a változási folyamatot vagy change managert, változásmenedzsert alkalmazol!

Mit várhatsz a változásmenedzsertől?

"A change manager a változások emberi oldalára figyel, legyen szó folyamatokkal kapcsolatos változásról, rendszerszintű-, technológiai-, vagy a szervezeti struktúrát és a szerepköröket érintő változásról. Elsődleges feladatuk, hogy olyan stratégiákat dolgozzanak ki és valósítsanak meg, amelyekkel maximalizálják a munkatársak alkalmazkodását és minimalizálják az ellenállást. Az üzleti célok elérése érdekében a change manager szervezetszerte sok más emberrel dolgozik együtt. Olykor coach szerepben támogatja és segíti a felsővezetőket abban, hogy change szponzorok legyenek, máskor a csapatokkal dolgozik együtt azon, hogy a változással kapcsolatos feladataik integrálva legyenek a projekt terveikbe."(Benyovszky Tünde)

Ebből a leírásból kiderül, hogy inkább a nagyobb cégek engedik meg maguknak a coach managerek alkalmazását rövidebb vagy hosszabb időtávra. A mikro-és kisvállalkozások vezetői valószínűleg ebben a válságban is maguk válnak coach menedzserré!

Mit kell tenned az eredményes változás érdekében?

Készíts mini cégröntgent! 

  • Nézd át az erőforrásaidat! (pénzügyi, humánerőforrás, cégstruktúra, stb.)
  • Gondold végig, melyik területen/területeken kell változtatni, hogy a vállalkozásod stabilabbá váljon!
  • Szánj időt a vevőid és a versenytársaid elmezésére!
  • Felmerülő probléma: Kezdetben minden vállalkozó úgy gondolja, ő ismeri legjobban a cégét, nem kell ehhez a helyzetértékeléshez külső segíitség.Te is így gondolod? Nem csodálkozunk. Minden forintnak megvan a helye, a kisebb cégméretű vállalkozásoknak nincs forrásuk arra, hogy külön változásmenedzsert alkalmazzanak. Ám nem árt tudni, hogy a cégvezetők idejéből legalább 10%-ot vesz igénybe a változások kezelésére fordított idő, miközben az adminisztrációval, a beszerzésekkel és az értékesítésekkel is gyakran ők foglalkoznak. És az is igaz, hogy egy külsős "szem" tárgyilagosabb átvilágításra sarkall pusztán a logikus kérdéseivel. 

Mi lehet a megoldás?

  • JUMPER csomagunk aktuális, kényelmes, online segítséget kínál a cégröntgen elkészítéséhez!
  • Fából vaskarika? Mégis kell a segítség? Ezt te döntöd el! Mi nem leszünk melleted nap mint nap. A gyeplő a kezedben marad. Egyik Vinter-mentorunk Veled együtt járja végig a cégröntgen területeit egy online felületen. Akkor dolgozol a Vinter felületen, amikor időd van! A csomagárunk barátságos.

 

Második lépés: Tevezd meg a változásokat!

Kristálytisztán tudnod kell, hogy mi a célod! Mi lesz ehhez a stratégiád? Milyen eszközöket használhatsz a változásmenedzselés alatt?

A JUMPER csomagunk eszközöket javasol a tervezéshez! Mentori támogatással belevághatsz az elkerülhetetlen változtatások bevezetésébe.

 

Harmadik lépés: Vezesd be a változtatáshoz szükséges módszereket!

A változások bevezetéséhez és sikeréhez fontos a vezető elköteleződése a változtatások iránt, de nem elégséges feltétel. Családi vállalkozások esetén sem könnyű meggyőzni a családtagokat az átalakítás szükségességéről, ha pedig családon kívüli munkatársak vannak, őket is tájékoztatni kell, be kell vonni őket a folyamatba, meg kell erősíteni a lojalitásukat, jövőképet kell felvázolni előttük, és mindezt hitelesen, meggyőzően kell tenni vezetőként!

 

Negyedik lépés!

Légy éber! Teszteld a változtatások hatását! Tarts ki előre meghatározott ideig, de merj változtatni, ha szükséges!

 


Változásmenedzsment: a Te segítséged lehet a JUMPER csomagunk.

Kattints ide és ugorjunk együtt!

 

INGYENES VILLÁMKONZULTÁCIÓ

a 06-30/226-7595 telefonszámon!

Ha úgy gondolod, mielőtt elköteleznéd magad a vinter.hu programja iránt, szeretnéd velünk átbeszélni a vállalkozásoddal kapcsolatban felmerült fő problémát, akkor szívesen fogadjuk hívásodat.